Tarzíciusz írásai
Szent Antal segÍts! PDF Nyomtat Email
Szent Antal segÍts! Hozd vissza elveszett dolgaim, akár élő vagy holt tárgyaim. Érte hálás leszek. Szent Antal segíts közbenjárásoddal.
A megváltó Jézus Krisztus áldását kérd számomra!
Segíts, ha üldöznek, segíts, ha gyötör a gond, nélkülözés. Segíts utamon, segíts a munkában, hogy példádat Szent Ferenc követésével is cselekedhessem és méltó lehessek Isten és ember iránti szeretetre a Te közbenjárásod által.
Szent Antal segíts! Légy velem, légy oltalmamra!
Óvd meg minden tulajdonomat, jelen-és távollétem alatt, és minden gonosztól, veszélytől, elemi csapástól, minden bajtól.
Óh segít, légy velem Szent Antal, Szent Ferenc, ma és mindörökké, Ámen
 
Ima PDF Nyomtat Email

Édes Jézusom, keserves kínjaidban az emberek gúnytárgyává és a szenvedések emberévé lettél. Imádom isteni Képmásodat. Valamikor isteni szépség és báj sugárzott róla, most egy leprás arcának tűnik.
Eltorzult arcvonásaidban mégis felismerem végtelen szeretetedet. Szívből kívánom, hogy szeresselek és hozzájárulhassak ahhoz, hogy minden ember szeressen.Könnycseppjeidet, melyek dúsan ömlöttek szemedből, drága gyöngyszemeknek tekintem. Szeretném őket egybe gyűjteni, hogy végtelen értékükkel a szegény bűnösök lelkét megválthassam.
Jézusom, imádásra méltó Arcod vonz engem. Kérlek, vésd szívembe istenséged Képmását és ajándékozd meg irántad való forró szeretettel, hogy megdicsőült arcodat egykor majd szemlélhessem az égben. Ámen. (Sz. T)

 
A képimádás PDF Nyomtat Email

Az egyház nemcsak, hogy soha nem tiltotta a szobrászati ábrázolásokat, hanem ilyen tiltás egyáltalán nem is lehetséges, mivel a semmivel sem indokolható. Nem volt rá szűkség, mert ott voltak az ikonok és a mozaikok.
A keresztény művészet kialakulása idején Bizáncbana  képmás szón a Megváltó, az Istenszülő, (Szűzanya) a szentek, az angyalok és a szentírási történetek ábrázolásait értették. Ez független volt attól, hogy az ábrázolás szobor volt-e, avagy falkép, vagy pedig táblakép és független attól is, hogy a milyen technikával készült.

Ma az „ikon” szó főképp azt a táblaképet jelenti, amely lehet, festet, faragott mozaikból készült stb.
Pusztán a használatukban látunk különbséget.
Pl. a mozaik nem önálló tárgy, hanem egységet alkot a fallal, része a templom architektúrájának. Az ikon különálló alkotás (lehet a szobában pl.) (templom) van utazóikon is.
A hagyományos, az évszázadok során kialakult ikonfestészeti technika olyan válogatott anyagokkal dolgozik, amilyennel a látható világnak, az ikon létrehozásában a legteljesebb részvételére mutatnak rá. Ebben a növények (a fa), az állatok (az enyv, a tojás) és az ásványok (a kréta, a festékek) világának „képviselői” is részt vesznek. Mindezeket természetes formájukban gyűjtik össze, az ember csupán megtisztítja és feldolgozza ezeket, amelyek így az ő munkája révén válnak az istentisztelet részévé. Mikor azonban az ember által Istennek felajánlott anyag, a technikai eszközök modern fejlődése következtében elveszti szerves kapcsolatát az Isten teremtette anyaggal, többé már nem képes a világ megszentelődését szolgálni, hanem épp ellenkezőleg, akadályává válik annak. Ebből következik, hogy a mesterséges anyag, így például az élettelen és jellegtelen műanyag használata természetellenes, (pl. műanyag virág a templom oltárain, vagy születésnapra akár temetésre illetlen műanyag csokrot vinni). Gondoljunk csak bele, hogy bármilyen szegény egy család a vasárnapi ebédet sem egyszerhasználatos edényekben tálalják. Szerintem a műanyag a modern embernek a természettel, Isten teremtésével, s Isten minden, az Ő dicsőítésére hivatott művével szembeni emancipációjának megnyilvánulása.
Igaz a modern kultúra művészi kifejezésben a művészi önkifejezés szabadságának nevében mindenről már lemondott, és a legszélsőségesebb individualizmusba torkollt: a „szabadság” önkénnyé és anarchiává vált, amit a különféle „izmus”- okban „op art”-ban, „pop art”- ban stb. is látunk.

 
IKONSZENTELÉSI IMA PDF Nyomtat Email
Kezdet nélküli való, láthatatlan és elérhetetlen Urunk, aki hajdan az Ó szövetségben megparancsoltad, hogy fából és aranyból való kerub képmások készíttessenek a Jelenés Sátora és Salamon templom számára, és aki most nemcsak az emberi nemhez való üdvözítő jótéteményeidnek és isteni megjelenéseidnek emlékezetére készitet ábrázolásokat fogadod el, hanem azokat sem veted el, amelyek a Te szenteidnek  és kegyelteidnek emlékezetére és követésére készítettek, halgasd meg alázatos könyörgésünket: áldd meg ezt az ikont és adj néki kegyelmet és erőt az ördögök elüzésére és minden betegségek meggyógyitására.
Mert Te áldasz  meg és szentelsz meg mindeneket, mi Istenünk, és Néked zengünk dicsőséget, a Te egyszülött Fiaddal és szentséges, jóságos és éltető lelkeddel együtt, most és mindenkor és mindörökkön örökké.
 
Megszenteltetik ez az ikon a Szent Lélek kegyelme és a szentelt vízzel való meghintés által az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek nevében. Ámen
 
Az ikonfestő imája PDF Nyomtat Email

"Urunk Jézus Krisztus, Istenünk, aki Istenségképpen nem vagy megfestve és aki az emberek megváltásáért az utolsó napokban az Istenszülő Szűz Máriától titokzatosan megtestesültél, és kegyesen hozzájárultál, hogy így , testi alakodban megfestessél, aki tiszta Orcád szent képét szent keszkenőbe törölted, s azzal Augárius (Abgár) fejedelmet betegségéből kigyógyítottad, lelkét pedig megvilágosítottad arról, hogy miként ismerhető meg a mi igaz Istenünk; aki a Szent lélek útján megtanitottad isteni apostoladat, Lukács evangélistát arra, hogy megfesse Szeplőtlen Anyád képét, amint csecsemőként Téged átölelve tart és így szól: "Énérettem legyen áldás ezen a képen a Tőlem születettől!" Urunk, mindenek Istene, világositsd meg a Te szolgád (X.Y.) lelkét, szívét és eszét, és irányitsd az ő kezét, hogy hibátlanul és szépen ábrázolja a Te lakhelyed, a Te Szeplőtlen Anyád és az összes szentek lakhelyét a Te dicsőségedre, a Te Templomod díszére és gyönyörűségére és mindazok bűneinek bocsánatára, akik lélekben tisztelik a szent ikonokat és áhítatosan csókolják azokat, és tiszteletük az Ősmintának szól. Szabadítsd meg őt az ördög minden ármánykodásától, amikor a Te parancsolataid szerint él, A Te Szeplőtlen Anyád, a dicső szent apostol, Lukács evangelista és az összes szentek imái által: Ámen.

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

1 / 2 oldal
valid xhtml valid css